Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2024. március 2., szombat

Hamis túrós-almás pite (cukor és gluténmentes)

 


Hétvége lévén, és mivel megkívántam, és már régen sütöttem almás pitét, így nem is volt kérdéses, hogy ez lesz a hétvégi süteményünk. A cukorbetegségem miatt a cukrot eritritre cseréltem, a finom búzalisztet pedig zabpehelyre, így a pite egyben gluténmentes is. A tésztát pedig nem nyújtani kell, hanem csak összekeverni, és a tepsibe kanalazni. Én akkora tepsiben sütöttem, hogy jó vékony legyen a tészta a töltelék pedig bőséges. Amennyiben vastagabb tésztát szeretnénk, akkor esetleg süssük kisebb tepsibe, vagy növeljük a tészta hozzávalóinak mennyiségét.

 


A töltelék összeállításával kezdjük, mert annak kicsivel többet kell állni, hogy a zabpehely magába szívja az alma levét.

 

 Almás töltelék hozzávalói:

80 dkg alma (reszelve)

8 dkg aprószemű zabpehely

10 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

1 kk őrölt fahéj


A reszelt almához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, az őrölt fahéjat, és az aprószemű zabpelyhet, majd keverjük össze.

Ezután hagyjuk addig állni míg elkészítjük a tésztát, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet.

 


Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:

40 dkg rögös túró

4 db tojás (nagy)

7 dkg sütőpor

10 dkg zabpehelyliszt

10 dkg eritrit

1/2 citrom reszelt héja

1 tk vaníliaaroma

 

Én nagyobb szemű zabpelyhet használtam, melyet kávédarálón ledaráltam, hogy lisztes állaga legyen.

A túrót tegyük  egy tálba, majd villával nyomkodjuk, törjük össze.

Ezután adjuk hozzá az eritritet, a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát és keverjük alaposan össze.

Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük össze.

Végül adjuk hozzá a sütőporral összekevert zabpehelylisztet, és keverjük alaposan össze, majd hagyjuk pár percet pihenni.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk bele a tészta felét.

Ezután szintén egyenletesen kanalazzuk rá az előzőleg összekevert almás tölteléket, majd egyenletesen fedjük be a maradék tésztával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 40-45 perc alatt süssük készre.(Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A vékony tészta és a szaftos, almás töltelék remekül összeillik, és nagyon finom. Amennyiben vastagabb tésztát szeretnénk, akkor süssük kisebb tepsibe, vagy növeljük a tészta hozzávalóinak mennyiségét.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: