Hamis túrós-almás pite (cukor és gluténmentes)
Hétvége lévén, és mivel megkívántam, és már régen sütöttem almás pitét, így nem is volt kérdéses, hogy ez lesz a hétvégi süteményünk. A cukorbetegségem miatt a cukrot eritritre cseréltem, a finom búzalisztet pedig zabpehelyre, így a pite egyben gluténmentes is. A tésztát pedig nem nyújtani kell, hanem csak összekeverni, és a tepsibe kanalazni. Én akkora tepsiben sütöttem, hogy jó vékony legyen a tészta a töltelék pedig bőséges. Amennyiben vastagabb tésztát szeretnénk, akkor esetleg süssük kisebb tepsibe, vagy növeljük a tészta hozzávalóinak mennyiségét.
A töltelék összeállításával kezdjük, mert annak kicsivel többet kell állni, hogy a zabpehely magába szívja az alma levét.
Almás töltelék hozzávalói:
80 dkg alma (reszelve)
8 dkg aprószemű zabpehely
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
1 kk őrölt fahéj
A reszelt almához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, az őrölt fahéjat, és az aprószemű zabpelyhet, majd keverjük össze.
Ezután hagyjuk addig állni míg elkészítjük a tésztát, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet.
Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:
40 dkg rögös túró
4 db tojás (nagy)
7 dkg sütőpor
10 dkg zabpehelyliszt
10 dkg eritrit
1/2 citrom reszelt héja
1 tk vaníliaaroma
Én nagyobb szemű zabpelyhet használtam, melyet kávédarálón ledaráltam, hogy lisztes állaga legyen.
A túrót tegyük egy tálba, majd villával nyomkodjuk, törjük össze.
Ezután adjuk hozzá az eritritet, a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát és keverjük alaposan össze.
Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük össze.
Végül adjuk hozzá a sütőporral összekevert zabpehelylisztet, és keverjük alaposan össze, majd hagyjuk pár percet pihenni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk bele a tészta felét.
Ezután szintén egyenletesen kanalazzuk rá az előzőleg összekevert almás tölteléket, majd egyenletesen fedjük be a maradék tésztával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 40-45 perc alatt süssük készre.(Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A vékony tészta és a szaftos, almás töltelék remekül összeillik, és nagyon finom. Amennyiben vastagabb tésztát szeretnénk, akkor süssük kisebb tepsibe, vagy növeljük a tészta hozzávalóinak mennyiségét.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: