Rugelach (csokoládés-diós-narancsos)
Szóval a különféle fajtájú, állagú és ízesítésű aprósütik közül, a méretüknek hála, többet is bekebelezhetünk, és miénk az élmény, hogy egymás után sokfélét kóstolhattunk. :)
Rugelachot már csináltam egyszer évekkel ezelőtt, de borzalmas eredménnyel: sütés közben gyakorlatilag szétfolyt. Tudtam, hogy egyszer újra nekifogok, és akkor majd jobban odafigyelek. Most, évekkel később tényleg nagyon koncentráltam! :D
A lengyel eredetű rugelach egyébként hagyományosan élesztővel és tejföllel készül, de mára egyszerűsödött a receptje: az élesztőmentes tésztába többnyire krémsajtot tesznek. Erre a sütire is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, így azt sem kövezhetik meg, aki krémsajt helyett mascarponét használ. Sőt, a kifli tölteléke is sokféle lehet.
Nálam ez az alábbi rugelach recept abszolút jól működött, és a magam szájíze szerint alakított töltelék is jól vizsgázott. Már csak azért is, mert a mostani narancsmániámnak köszönhetően ez a süti sem szenved hiányt belőle. :D Szerintem igazán jó ötletnek bizonyult ezzel is bővíteni az aprósütis repertoáromat. :)
Hozzávalók 24 darabhoz:
a tésztához:
25 dkg finomliszt
18 dkg vaj
15 dkg mascarpone vagy Philadelphia krémsajt
8 dkg porcukor
1 mk. só
a töltelékhez:
10 dkg étcsokoládé
4 dkg vaj
3 dkg porcukor
10 dkg dióbél
6 dkg kandírozott narancshéj
1 bio narancs reszelt héja
a kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek. tej
a narancsos sziruphoz:
3 ek. frissen facsart, átszűrt narancslé
2 ek. cukor
elkészítés:
- A lisztet elvegyítjük a porcukorral, a sóval, és összemorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal. Kézi mixerrel beledolgozzuk a mascarponét, majd a tésztát enyhén lisztezett munkalapon gyors mozdulatokkal sima felületű tésztává gyúrjuk.
- Kettévesszük, mindkettőt gömbölyűre formázzuk, majd ellapítjuk, és folpackba csomagolva 30-60 percre hűtőbe tesszük.
- Amíg a tészta pihen, a felaprított csokoládét a puha vajjal és a porcukorral vízgőz fölött felolvasztjuk. Félretesszük hűlni.
- A diót ledaráljuk (ha késes aprítóval dolgozunk, hagyhatjuk kicsit darabosabbra), és belereszeljük a narancshéjat.
- A sziruphoz a narancslét a cukorral tejkiöntőbe tesszük, és szirup állagúra forraljuk. Hagyjuk kihűlni.
- Az egyik tésztadarabot gyors mozdulatokkal kicsit átgyúrjuk (hogy nyújtás közben a széle ne repedezzen), majd gömbölyűre formázzuk, és lisztezett munkalapon 30 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk.
- Megkenjük a csokoládé felével, és rászórjuk a fele mennyiségű darált diót, valamint a kandírozott narancshéjat. A tésztalapot pizzavágóval 12 cikkre szeljük, és mindegyiket felgöngyöljük. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.
- A kis kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük tejjel kevert tojássárgájával, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük.
- A még forró kifliket megkenjük narancsos sziruppal, tortarácsra szedjük, és így hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 18 perc
Tipp:
A feltekert kifliket sütés előtt célszerű annyi időre hűtőbe tenni, hogy egy kicsit visszadermedjenek.
Megjegyzés:
Az első tepsi kiflit sajnos nem hűtöttem vissza, ráadásul csak 180°C-on sütöttem (kereken 20 percig). Emiatt az kicsit alacsonyabb lett, és a színük sem volt olyan egyöntetűen aranybarna. Szóval megéri hűteni, majd magasabb hőfokon sütni. :)
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: