Podkoszt #6: Mivel kell etetni a halottainkat?
Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának hatodik adása (a korábbi részeket itt találjátok).
A közelgő halottak napja alkalmából ma egy szokatlan podkoszttal készültünk, a halál és a gasztronómia kapcsolatáról beszélgettünk. “A civilizált társadalomban a halál egészben véve a tabufogalmak közé került. Nem illik beszélni róla, a nevét körülírják, mint valami disznóságot, és a halottból, a hullából megboldogult, elköltözött és néhai lesz, mint ahogy az emésztés aktusait körülírják. És amiről az ember nem beszél, arra nem illik gondolni sem. Ez a civilizáció védekezése a szörnyű veszedelem ellen.” írja Szerb Antal, mi pedig pont ezért szerettünk volna egy külön epizódot szánni ennek a nehéz, de annál fontosabb témának is. Körbejárjuk a különböző kultúrák megemlékezési szokásait és a temetés körüli hagyományait, a halál előtti utolsó ételeket úgyis mint, amik mérgeznek és úgyis mint, amikre utolsó vacsoraként gondolunk.
- 03.30: Halloween-i halott lelkek, mexikói házi oltárok és az étel, mint ez emlékezés eszköze
- 12.40: Halotti tor rítusok szerte a világban
- 21.20: Hugu, sannakji és mochi
- 29.45: Mikofób Bajor Zsófi újra felbukkan (előző gomba epizódunkat itt találjátok)
- 32.50: utolsó vacsorák
A témában ajánljuk
- Dying to Eat: Cross-Cultural Perspectives on Food, Death, and the Afterlife című könyvet
- ha valaki borzongana itt és itt esznek sannakjit
- ezt a videót arról, ahogy készül a mochi
- Xylaria polymorpha - Bunkós agancsgomba (Dead man's fingers) képeket a Miskolci Gombász Egyesület oldalán
Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!
Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcast oldalán és a több nagy platformon.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: