Herőce, avagy csörögefánk
Farsangi időszakban általában sütök valamilyen fánkot, most herőcét sütöttem, aminek másik neve a csörögefánk.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 csapott mk. kanál sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 dl tejföl
5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 tojássárga
5 dkg vaj, vagy margarin
1 ek. rum, vagy pár csepp rumaroma
lekvár, vagy dzsem
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a szóráshoz
1 dl tejföl
5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 tojássárga
5 dkg vaj, vagy margarin
1 ek. rum, vagy pár csepp rumaroma
lekvár, vagy dzsem
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a szóráshoz
A lisztet elmorzsolom a vajjal, vagy margarinnal, és a többi hozzávalóval összegyúrom.
Ha kell még lisztezem kicsit, ruganyos, lágy tésztának kell lennie. Deszkán, kézzel alaposan gyúrom 2-3 percig. Ezután folpack-ba csomagolva pihentetem 15 percig.
Ekkor lisztezett deszkán kb. 3 mm-re kinyújtom a tésztát és pizzavágóval rombusz alakúra vágom, mindegyik közepébe vágok egy rést. Ezen a résen áthúzom a rombusz egyik sarkát.
Bő, forró olajban világosbarnára sütöm a fánkokat, papírszalvétára szedem ki, hogy a felesleges olajat leigya róla, majd még melegen megszórom vaníliás porcukorral.
Lekvárral, vagy dzsemmel fogyasztjuk, náluk most házi sárgabarackdzsem volt hozzá.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: