Lencseleves
Ezt a füstölt húsos, kolbászos lencselevest újévkor akartam megfőzni, de akkor elmaradt (lencsefőzelék lett helyette), most került rá sor. :-)
Hozzávalók:
25 dkg lencse
1/2 kg füstölt oldalas
20 dkg füstölt kolbász
1 nagyobb szál sárgarépa
1 nagyobb szál fehér répa
1 fej hagyma
1 ek. zsír
2 babérlevél
3-4 gerezd fokhagyma
só
bors
2 dl tejföl
1 pupos ek. liszt
kevés ecet
Az oldalast kb 3 liter vízben puhára főzöm.
Egy fazékban világosra pirítom a kockára vágott hagymát, ráteszem a karikára vágott zöldségeket, és az előző este megtisztított, megmosott és beáztatott lencsét, együtt is párolom pár percig.
Ezután felöntöm az oldalas levével, és belekarikázom a füstölt kolbászt is. Sózom(de csak óvatosan, mert a füstölt lé sós), borsozom, beleteszem a babérlevelet és a fokhagymát.
Amikor minden puhára főzz, hozzáadom az oldalast is.
A lisztből és a tejfölből egynemű, sima habarást késeztek, felöntöm a leves levével( hőkiegyenlítés), majd a leveshez adom és jól összeforralom.
A végén ízlés szerint ecettel savanyítom.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: